Blowerdoortest

Een blowerdoortest is een test om de luchtdichtheid van een gebouw te meten. Het wordt vaak gebruikt om energie-efficiëntie te verbeteren.

De test bestaat uit het plaatsen van een ventilator in een deuropening van een gebouw en het meten van de luchtstroom die door het gebouw gaat. Door de luchtdichtheid van het gebouw te meten, kan men bepalen hoeveel lucht (of gestookte warmte) er door het gebouw weg lekt. Dit is belangrijk omdat luchtlekkages kunnen leiden tot onnodig energieverlies. Als bij de luchtdichtheidsmeting blijkt dat het pand niet luchtdicht genoeg is, kunnen we de luchtlekken visualiseren door middel van een rooktest en/of thermo grafisch. Hierbij wordt een warmtecamera gebruikt om luchtlekken in het gebouw te lokaliseren. Als de locaties van de luchtdichtheid of het warmteverlies zichtbaar zijn kan men bijvoorbeeld tochtstrip ’s aanbrengen of het dichten van kieren en gaten of het isoleren van de muren.

De eisen voor de energieprestatie van nieuwe gebouwen worden steeds verder aangescherpt. Een goed geïsoleerde, kierdichte gebouwschil is daarom inmiddels een belangrijke voorwaarde voor elk energiezuinig gebouw. Conform de BENG indicatoren is een aantoonbaar luchtdicht en koudebrug vrij gebouw met gebruik van hoogwaardige isolatie essentieel. Met een QV10 meting bepalen wij de luchtdichtheid van een gebouw nauwkeurig en objectief.