Opstellen van energielabels

Een energielabel van een huis is een document dat aangeeft hoe belangrijk energie-efficiënt een gebouw is. Het label wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de isolatie van het gebouw, de kwaliteit van de ramen, de verwarmingssystemen en de ventilatie. Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het meest energie-efficiënte label is en G het minst energie-efficiënte label. Een energielabel is belangrijk omdat het aangeeft hoeveel energie er nodig is om het gebouw te verwarmen of koelen. Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie er nodig is en hoe lager de energierekening zal zijn. Een energielabel is ook belangrijk omdat het aangeeft hoe duurzaam een gebouw is. Hoe duurzamer een gebouw, hoe minder belastend het is voor het milieu.

Waarom een energielabel?

Een geldig energielabel voor je bedrijfspand (EP-Utiliteit) is verplicht als je deze verkoopt of verhuurt. Ook bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand is een energielabel verplicht. De verplichting geldt voor deze bedrijfspanden: kantoren, onderwijspanden, publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken, horeca en logies, zoals restaurants en hotels, sportgebouwen en winkels

Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting dus niet. Maar let goed op als je bijvoorbeeld ook een kantoor of showroom hebt. Voor die ruimtes is een energielabel wel verplicht, als deze groter zijn dan 50 m2.